طبق نظر متخصصین چشم پزشک، با گذر از سن 50 سالگی، احتمال برزو مشکلات بینایی در سالمندان بیشتر خواهد بود و اگر مورد توجه قرار نگیرند و به موقع درمان نشوند، عوراض جبران ناپذیری برای بینایی سالمند بوجود خواهند آورد. پس از ورود به 50 سالگی، معاینات دورهای چشم، از اهمیت بالایی برخوردار است. به این دلیل که بیماریهای چشمی با علائم خفیف ظاهر میشوند و این علائم به صورت تدریجی بروز میکنند، در صورت تشخیص به موقع و شروع درمان، از بروز عارضه جدی در بینایی سالمند جلوگیری خواهد شد. از شایع ترین مشکلات بینایی در سالمندان میتوان به پیر چشمی، آب مروارید، و مشکلات ناشی از دیابت اشاره نمود.
انواع مشکلات بینایی در سالمندان
-
خشکی چشم (Dry eyes in seniors):
این بیماری چشمی، از جمله شایعترین مشکلات بینایی سالمندان محسوب میشود و بینایی فرد را دچار مشکل میکند. خشکی چشم، به دلیل کاهش رطوبت سطح چشم اتفاق میافتد و علائم شایع این بیماری عبارتند از خارش و سوزش چشم، التهاب ظاهری چشم و در موارد پیشرفته زخمهایی بر روی سطح چشم بوجود میآید که بسیار آزار دهنده خواهد بود.
اشک چشم، مخلوطی از چربی، آب و پروتئین است که موجب مرطوب شدن سطح چشم، مراقبت از سطح چشم در برابر عفونت، مواد خارجی و تمیز نگه داشتن سطح چشم میشود. لایه اشکی چشم، از سه بخش لایه چربی، لایه آبی و لایه مخاطی تشکیل شده است. زمانیکه هر یک از این لایه به دلیل مسدود شود و آب و یا چربی در سطح چشم به میزان کافی وجود نداشته باشد، و یا کیفیت اشک به دلایل مختلفی کاهش یابد، چشم رطوبت خود را از دست میدهد و خشک میشود. در اکثر مواقع، دلیل اصلی بروز خشکی چشم، عدم ترشح چربی کافی در سطح چشم میباشد و در اینگونه موارد، علائم ظاهری نظیر قرمزی یا التهاب دیده نمیشود، فقط شخص در ناحیه چشم احساس ناراحتی میکند. در برخی موارد نیز، بدلیل کمبود رطوبت و عدم ترشح مایعات از لایه آبی، سطح چشم خشک میشود. درصورتیکه خشکی چشم درمان نشود، عدم وجود رطوبت موجب بروز عفونت در سطح چشم میشود و قرنیه آسیب میبیند.

خانه-سالمندان-آنوشا-آب-مروارید
-
آب مروارید (کاتاراکت):
آب مروارید یکی دیگر از دلایل کاهش بینایی در افراد سنین بالای 40 میباشد و ابتدا بصورت تاری دید ظاهر میشود و در صورت درمان نشدن بینایی فرد بطور کامل از بین خواهد رفت. به تار شدن عدسی چشم، آب مروارید گفته میشود.
انواع آب مروارید عبارتند از: آب مروارید هستهای، آب مروارید زیر کپسولی و آب مروارید قشری.
- آب مروارید هسته ای در قسمت مرکزی عدسی بوجود میآید و معمولا با افزایش سن بروز میکند.
- آب مروارید زیر کپسولی پشت عدسی چشم ایجاد میشود و بیشتر بیماران دیابتی به این نوع آب مروارید مبتلا میشوند.
- آب مروارید قشری بخشی از عدسی را درگیر میکند و بصورت لکههای سفید یا تیره در اطراف عدسی چشم بوجود میآید.
آب مروارید ممکن است به دلیل فشار خون بالا، دیابت، اشعه مضر خورشیدی، چاقی، آسیب به چشم در اثر ضربه، مصرف برخی داروها، سابقه خانوادگی و دیگر دلایل پزشکی در فرد بوجود آید. همچنین یکی از شایعترین دلایل ابتلا به آب مروارید، کهولت سن میباشد.
آب مروارید علائم مشخصی ندارد و به تدریج با پیشرفت بیماری فرد دچار تاری دید میشود و قادر نیست رنگها را به وضوح قبل ببیند. همچنین فردی که به آب مروارید دچار شده است، چشمش در برابر نور خورشید یا نور چراغ حساس میشود و نور را بسیار درخشانتر میبیند. بعنوان مثال هنگام رانندگی نور ماشینهای روبرو برایش بشدت آزار دهنده خواهد بود.
-
پیر چشمی:
با افزایش سن و از بین رفتن خاصیت ارتجاعی عدسی، فرد برای دیدن اشیای نزدیک دچار مشکل میشود. به این حالت پیر چشمی گفته میشود. وقتی برای دیدن جسمی در نزدیکی چشم تمرکز میکنید، عدسی چشم کشیده و نازکتر از حالت معمول میشود تا تصویر بر روی شبکیه بطور واضح منعکس شود. با افزایش سن، عدسی این خاصیت را از دست داده و پیر چشمی رخ میدهد.
-
حلقه پیری:
این نوع تغییر در خارج از عنبیه رخ میدهد و در افراد سالخورده معمولا مشکلی ایجاد نمیکند و لی اگر در فردی جوان این حالت بوجود بیاید، بایستی جدی گرفته شود زیرا میتواند علامت بیماری دیگری باشد.
-
آب سیاه (گلوکوم):
این عارضه ممکن است به عصب بینایی آسیب برساند و معمولا بدون درد و ناراحتی میباشد. چشم یک سیستم زهکشی مایع شفاف( زلالیه) میباشد و دائما در گردش میباشد و بافتهای درون چشم را تغذیه میکند و باعث میشود فشار درون چشم در حد نرمال باقی بماند. بنا به دلایلی که هنوز علت آن مشخص نشده است، عمل زهکشی مایع زلالیه با اختلال مواجه میشود و مایع درون قسمت جلویی چشم جمع میشود و فشار درون چشم بالا میرود و به عصب بینایی آسیب میزند. با کنترل این فشار و کم کردن آن، میتوان از این آسیب جلوگیری کرد.
-
تحلیل رفتن لکه زرد شبکیه چشم:
لکه زرد در قسمت مرکز شبکیه قرار دارد. هنگامی که در حال نگاه کردن به چیزی از فاصله نزدیک هستید، تصویر روی لکه زرد متمرکز میشود. با تحلیل رفتن این لکه زرد، بینایی بطور ناگهانی کاهش مییابد و فرد برای انجام کارهای روزمره، مطالعه، رانندگی و کارهایی از این قبیل دچار مشکل میشود. این مشکل با افزایش سن و در سنین بالای 60 سالگی شایعتر میباشد.
-
رتینوپاتی دیابتی( آسیب شبکیه ناشی از دیابت):
این بیماری ، یکی از مهمترین بیماریهای چشمی میباشد که متاسفانه فرد نسبت به علائم آن بی توجه است. این عارضه چشمی ناشی از دیابت، امکان دارد فرد را نابینا کند.
در این بیماری چشمی، لکه زرد شبکیه دچار مشکل نمیشود، اما رگهای خونی موجود در شبکیه دچار پارگی میشوند و خونریزی میکنند.
پیشگیری از بروز مشکلات بینایی در سالمندان و کاهش علائم
به منظور پیشگیری از مشکلات بینایی، حتما در روزهای آفتابی از عینک آفتابی و یا کلاه سایه بان دار استفاده نمائید. در رژیم غذایی خود استفاده از ویتامینها و سبزیجات و میوهها و آنتی اکسیدانها فراموش نکنید. همچنین توصیه میشود که سیگار را ترک کنید.
نکته حائز اهمیت دیگر، معاینه مرتب چشم میباشد. اگر مشکلات بینایی زود شناسایی شوند، قابل کنترل و درمان خواهند بود و از بروز عوارض جبران ناپذیر جلوگیری خواهد شد. هر علامتی مانند سوزش و خارش مزمن چشم را نادیده نگیرید و با پزشک خود در میان بگذارید تا معاینات لازم انجام شود. بیماریهایی مانند آب مروارید اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود به سادگی به یک عمل جراحی سبک رفع میشود، اما اگر درمان نشود منجر به نابینایی فرد خواهد شد.
افرادی که از سالمندان مراقبت مینمایند، بایستی به تغییرات رفتاری سالمند توجه نمایند و هرگونه مشکل در بینایی و انجام کارهای روزمره وی را زیر نظر داشته باشند و قبل از اینکه مشکل حادی برای سالمند پیش بیاید، وی را نزد متخصص چشم ببرند و چکاب چشمی انجام شود.
سالمندانی که در خانه سالمندان تحت مراقبت میباشند، بطور روزانه و منظم مورد معاینه قرار میگیرند و در صورت وجود هر گونه مشکل بینایی در سالمند، معاینات لازم انجام میشود.
بعنوان نمونه، به منظور نگهداری از سالمندان در خانه سالمندان آنوشا، پزشکان متخصص بطور منظم و روزانه معاینات پزشکی لازم را انجام میدهند و امکان انجام هر گونه آزمایش لازم برای سالمند، در این مرکز موجود میباشد. نگهداری از سالمندان در خانه سالمندان آنوشا با وجود خدمات توانبخشی و فیزیوتراپی پیشرفته، خدمات تخصصی پرستاری و مددکاری، روانشناسی و کار درمانی به بهترین نحوه صورت میگیرد. خانه سالمندان آنوشا، با کادری مجرب و امکانات رفاهی، بهترین شرایط را برای نگهداری از سالمندان فراهم مینماید تا هم فرد سالمند و هم خانواده سالمند، آرامش خاطر داشته باشند. مجموعه خانه سالمندان آنوشا در محوطهای آرام، فضای سبزی برای تفریح و ورزش سالمندان فراهم نموده است تا سالمندان عزیز، ایام خوب و خوشی را در این مرکز تجربه نمایند.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره خانه سالمندان آنوشا و شرایط نگهداری از سالمندان در خانه سالمندان آنوشا به وب سایت https://salmandananoosha.com/ مراجعه نمائید.
مراقبت از بینایی سالمندان
چشم عضوی مهم و حساس است که در کیفیت زندگی فردی نقش بسزایی دارد. افراد با افزایش سن به تدریج دچار مشکلاتی در بینایی و ضعف قدرت بینایی میشوند. در خصوص سالمندان این مشکلات شایعتر میباشند و بایستی مورد توجه قرار گیرند و به عنوان نشانههای طبیعی کهولت سن و ضعف بدن تلقی نگردند.
از جمله خطراتی که ممکن است برای سالمندان رخ دهد، ضربههای چشمی میباشد. در سالمندانی که برای حفظ تعادل و انجام امور روزمره دچار مشکل هستند و بدلیل سن بالا یا برخی بیماریهای خاص ضعف بدنی دارند، این امکان وجود دارد که از ناحیه سر دچار ضربه شوند. در این گونه موارد پس از اینکه متخصص مغز و اعصاب سالمند را معاینه نمود، بایستی یک چشم پزشک نیز بینایی فرد سالمند را بسنجد و در صورت وجود مشکل درمان را آغاز نماید.
و کلام آخر اینکه، سالمندان و اطرافیان و مراقبین سالمند، بایستی محیط زندگی را برای آرامش سالمند مهیا کنند تا از وقوع هر گونه حادثه فیزیکی به سالمند، از جمله زمین خوردن و وارد شدن ضربه به سر و چشم جلوگیری نمایند.
به یاد داشته باشیم که تغذیه سالمند، میزان استراحت و خواب کافی برای سالمند، تحرک و روحیه بالا، چکاب منظم، محیط آرام و امنی برای سالمندان خود فراهم نمائیم تا فرد سالمند بدون هیچ گونه ناراحتی و رنجی از دوران سالمندی خود لذت ببرد.